Китай розробляє правила для полегшення кризи забудовників

1 хв читання

Китай розробляє загальнонаціональні правила, щоб полегшити забудовникам доступ до коштів від продажів, які ще зберігаються на рахунках умовного депонування. Це останній крок, спрямований на полегшення гострої фінансової кризи в секторі, повідомляє видавництво Reuters.

Регулюючі обмеження на запозичення привели сектор до кризи, про що свідчить China Evergrande Group, яка колись була найбільш продаваним забудовником у Китаї, але зараз є найбільшою компанією у світі з нерухомості з зобов’язаннями в 300 мільярдів доларів.

Нові правила допоможуть забудовникам виконувати боргові зобов’язання, сплачувати постачальникам та фінансувати операції, дозволяючи їм використовувати кошти, що перебувають у умовно-депонованих фондах, що нині контролюються муніципальними органами влади без центрального нагляду. “Різке обмеження ескроу-рахунків місцевою владою після краху Evergrande призвело до удушення ліквідності для деяких якісних імен. Центральному уряду дуже потрібні корективи”, – зазначив Нан Лі, доцент кафедри фінансів Шанхайського університету Цзяо Тун.

Китайським забудовникам вже дозволено продавати житлові проекти до завершення, але вони мають поміщати ці гроші на рахунки умовного депонування. Кошти, що зберігаються в ескроу, зазвичай становлять від 50% до 70% коштів забудовників, призначених для передпродажної підготовки.

Під керівництвом Комітету з питань фінансової стабільності та розвитку при кабінеті міністрів, головного регулятора сектора, Міністерства житлового будівництва та міського та сільського розвитку та інших органів влади розробляються нові правила. Пекін має намір ввести їх у дію вже наприкінці січня 2022 року, щоб запобігти більш масштабній кризі.

Вербицька Анна

журналіст