CATL запускає сервіс із заміни батарей для електромобілів

2 хвилин читати

Китайська компанія Contemporary Amperex Technology Co Ltd (CATL) у вівторок 18 січня 2022 запустила сервіс із заміни батарей для електромобілів (EV) під назвою EVOGO, який, за словами компанії, дозволить водіям міняти автомобільні батареї за одну хвилину.

Виробник батарей створить станції обміну в десяти містах Китаю, а користувачі зможуть отримати доступ до послуги через додатки, заявив Чень Вейфен, генеральний директор дочірньої компанії CATL під час заходу, який транслювався в прямому ефірі онлайн. Послуга дозволить водіям міняти розряджені акумуляторні блоки на заряджені станції обміну.

Багатоцільовий автомобіль Bestune NAT китайського автовиробника FAW Group стане першим автомобілем, з яким сумісна послуга, сказав він, додавши, що в майбутньому будуть включені й інші моделі. “Ми розглядаємо акумулятор як продукт спільного користування, а не як споживчий продукт для особистого користування”, – додав Чен Вейфен.

За його словами, EVOGO покликаний вирішити “проблему занепокоєння про дальність пробігу, незручності підзарядки та високих витрат на покупку та водіння” для власників. Запуск EVOGO відбувається на тлі того, що компанії, що виробляють електромобілі, змагаються у зниженні витрат та зменшенні “турботи за дальність пробігу”, щоб підвищити привабливість продукції, особливо в Китаї, де продаж електромобілів стрімко зростає.

Китайський виробник електромобілів NIO вже побудував мережу з 700 станцій із заміни батарей по всьому Китаю з 2000 року, що дозволяє власникам автомобілів NIO міняти повністю заряджену батарею за три хвилини. У вересні 2021 року компанія Geely також заявила, що до 2025 року вона має намір створити 5000 станцій обміну батарей для електромобілів у всьому світі.

Технологія швидкої зарядки Supercharger компанії Tesla займає 15 хвилин, щоб зарядити до 200 миль дальності. Американський автовиробник у минулому тестував, але потім відкликав план щодо пропозиції заміни батарей для клієнтів.

За межами Китаю Honda Motor Co співпрацює з Yamaha Motor Co та виробником скутерів Piaggio у розробці змінних батарей для легких електромобілів. Стартап Ample із Сан-Франциско уклав партнерство з компанією Uber, щоб запропонувати послуги із заміни батарей водіям Uber у Каліфорнії.